1 Nisan 2014 Salı

Agâh, Nisan Sayısı Yazı Dizisi - Çocuğunuzu Dinlemenin Önemi ve Etkileri

                                        

   Biz anne ve babalar çocuklarımızın sorunlarına çözüm ararken bir çok yola başvururuz.Oysa çocuklarımızın sorunları çözmede gerekli olan tek şey onu dinlemektir.Dinlemek;çocuğun toplum içinde sağlıklı bir iletişim kurabilmesini,başkalarını dinlemeyi,kendisine önem verildiğini,kendine olan saygısını ve problem çözme davranışını geliştirir.
   Çocuğumuzla konuşurken çocuğumuzun hizasına gelerek göz teması kurmak son derece önemlidir.Çocuğa konuşurken aynı seviyede olmak çocuğa ''Biz Eşitiz Rahatlayabilirsin'' mesajı verir.Göz teması ise çocuğa duyulan ilgiyi,saygıyı gösterir.Çocuğunuz kendisine yakın duran yüzüne bakan kişiye;güven duyar ve konuşma isteği duyar.
   Çocuğunuz bir şeyler anlatırken anne ve babanın dinlememesi ve başka işlerle uğraşması çocukta konuşma isteğini azaltır ve bu da çocuğun içine kapanık, mutsuz ve sürekli saldırgan davranışlar göstermesine neden olur. Doğru anlaşıldığı hisseden çocuk ise kendini daha huzurlu ve mutlu hisseder,kendine güveni artar ve toplumsal yaşama uyumunu kolaylaştırır.Geleceğimizi korkmadan teslim edebileceğimiz düşünen,topluma saygı gösteren,saygı duyulan bireyler yetiştirmek dileklerimle..

Çocuklarımızla daha iyi iletişim kurabilmek için neler yapılabilir;

- Çocuklarınızı bütün dikkatinizle dinleyin.
- İlginizi beden dilinizle gösterin.
- Çocuğumuzu dinlerken onu sevdiğinizi hissettirin.
- Çocuklarımıza olan sevgimizi maddi olarak göstermek yerine birlikte etkili bir şekilde vakit geçirmek ve duygusal olarak sevgimizi hissettirelim 
- Çocuklarımızı dinlerken yorum yapmadan,eleştirmeden ve öğüt vermeden katılım sağlayalım
- Aile içi kurallarımızı belirlerken çocuklarımızın da katılımcı olmasını sağlayalım
- Çocuklarımızı dinlerken ön yargıdan uzak duralım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder