1 Nisan 2014 Salı

Agâh, Nisan Sayısı Yazı Dizisi - Çocukları Öldüren Silah; Televizyon


   Günümüzün olmazsa olmazı haline gelen her evde en az bir tane bulunan hatta bazı evlerde ise neredeyse her odada bulunan televizyonların zararlarını hiç düşündünüz mü? Hayır dediğinizi duyar gibiyim. Biz sizin için araştırdık ve zararsız duran bu kutuların zararlarının oldukça fazla olduğu sonucuna ulaştık. Özellikle gelişme çağında olan çocuklarınız üzerindeki zararları saymakla bitmiyor. Televizyonun zararları şöyle :
   Televizyon, çocukların konuşma ve iletişim becerilerinin yeterince gelişmesini imkansız hale getirmektedir. Bu nedenle düşüncelerini doğru ifade etmekte güçlük çeker ve içe dönük bir kişilik geliştirmeye başlarlar. Bu nedenle ailesiyle, arkadaşlarıyla ve çevresindeki diğer insanlarla sosyal ilişki kurmada isteksiz davranırlar.
Avusturya’da yapılan araştırmalara göre 2 yaşından önce Tv izlemek çocuklarda zeka geriliğine neden oluyor ve daha büyük çocuklarda ise 1 saat tv izlemenin beyinde oluşturduğu tahribat, 1 hafta boyunca yapılan zihinsel egzersiz ile ancak iyileştirilebiliyor.
   Liverpol Üniversitesi’nin araştırmalarına göre TV’deki yiyecek ve içecek reklamları çocukların abur cubur yemelerini %134 oranında arttırmaktadır. Genelde zararlı bir beslenme alışkanlığı edinmelerine neden olan bu durum obezite riskini arttırmaktadır.
Dr. Mutz, çocuklarda uykusuzluk, sürekli korku, fiziksel hareket eksikliği ile çevreye uyum sağlamada zorluklara yol açtığını ifade etmektedir.
BBC araştırma raporlarına göre çocuklar şiddet filmi izledikten sonra günlerce süren kötü düşlerden, gece tuvalete gidememekten, her an birisinin saldırısına uğrama endişesinden şikâyet etmektedirler.
Amerikan Pediatri Akademisi, Milli Zihin Sağlığı Enstitüsü ve Amerikan Sağlık Derneği televizyondaki şiddetin çocuklarda saldırgan ve antisosyal davranışa neden olduğunu kabul etmektedir.
Yine İngiliz Hükümetinin ekran Şiddeti ve Film Sansürü adlı araştırmasına göre, okul öncesi çocuklar izledikleri şiddet eylemlerini taklit etmektedirler.
   Araştırmalara göre çocukların erken ergenliğe girmelerinin en büyük nedenleri arasında TV seyretmek yer almaktadır. Ayrıca uzun süre TV seyreden çocuklar 7 yaş civarında dikkatlerini toplamakta daha çok zorluk çekmektedir.
Yine çok TV seyreden çocuklar olaylar arasında sebep-sonuç ilişkisi kuramaz, bilgiyi yorumlayamazlar. Kitap, dergi, gazete, okumak ve ders çalışmak gibi zihinsel çaba gerektiren işleri sevmezler.
Sokakta arkadaşlarıyla oyun oynayan ve koşan bir çocuk birikmiş vücut enerjisini boşalttığı için rahatlamaktadır. Halbuki televizyonun karşısında saatlerce oturan bir çocuk enerjisini boşaltmak şöyle dursun, aksine bu cihazlardan yayılan manyetik ışınlara maruz kalmakta ve
vücudundaki elektrik yükü artmaktadır. Bu sebeple, televizyon bağımlısı çocuklar daha sinirli ve daha saldırgan olurlar.

Durum böyleyken peki ebeveynler ne yapmalı? İşte sizin için araştırma sonuçlarına göre Uzmanlardan bazı öneriler:

*Televizyon izlemeleri konusunda tavrınız net olsun. 
*Çocuklarınızın sizin seçtiğiniz ve belirlediğiniz saatler içinde televizyon izlemelerini sağlayın. 
*Onlara örnek olun. Siz de televizyon izleme saatlerinizi kontrol altında tutar ve evde geçirdiğiniz saatlerde sohbet etmeye, okumaya vakit ayırırsanız çocuğunuz da sizi örnek alır.
*Şiddet ve saldırganlık içermeyen çizgi film ve programları izletin. 
*Okula giden çocuklara dinlenme, yemek, oyun, uyku ve ders dışında zamanları kalıyorsa televizyon izlemelerine izin verin. 
*Evinizin her odasında (mutfak, çocuk odası, yatak odası vb.) televizyona yer vermeyin.
*Çocuğunuzun TV başında geçirdiği süreyi günde 2 saat ile sınırlayın. Bir de cep televizyonunuzdan veya bilgisayarınızdan izlediğiniz şeyleri de bu süreye dahil etmeyi unutmayın.
*Çocukların, yalnızca kendilerine yönelik yayınları izlemelerine önem verilmelidir (ki bu olabildiğince az olmalıdır. Çünkü TV gibi sanal bir dünyadansa gerçek dünya daha öğretici ve zararsız olacaktır.).
*Televizyon izlemek, kesinlikle çocuğa bir ödül olarak, verilmemelidir.
*Ekran, kesinlikle bebek bakıcısı ya da uyumaya yardımcı bir gereç olarak kullanılmamalıdır.
*Son olarak da çocukların dinlenme sürelerinde, dinlenme aracı olarak görülmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder