2 Nisan 2014 Çarşamba

Agâh, Nisan Sayısı Yazı Dizisi - Kutlu Doğum Geliyor, Evlerde Bayram Var

    Nisan ayı müjdesiyle ve güzelliğiyle birlikte geliyor hep, baharı getirirken içimize manevi bir bayramı da sürükleyiveriyor.Kutlu Doğum yaklaştıkça insanın içinde bir mutluluk, bir heyecan, tarif edilemez hisler çoğalıyor.Öyle ya her yerde O'ndan bir şeyler, her yerde etkinlikler, herkeste bir hazırlık.Çocuklarımızda ister istemez etkileniyor bu ortamdan.Ancak bunun en olumlu ve etkili bir faydalanma olması için bizlere çok iş düşüyor.Öyle ya her yazımızda belirttiğimiz gibi, her eğitimin zamanı 0-6 yaş olduğu gibi, din ve ahlak eğitiminin de yaşı bu döneme rastlar.O halde biz çocuklarımızın hangi meyveleri vermelerini istiyorsak, o tohumları bu mevsimde ekmeli, yüreklerine yerleştirmeliyiz.Geriye kalan iş ise düzenli sulamak ve beslemek olacaktır.
    Bu dönemde ekmemiz gereken en önemli tohum "Allah Sevgisi" olacaktır.Allah korkutularak anlatılmaz, bu yaş çocuğunu kötülük, günah kavramları yerleştirilmez.Bize düşen sevdirmek, iyiyi öğretmektir.Hayat ona zaten kötüyü öğretecektir.O halde gelelim Kutlu Doğum için yapmamız gerekenlere;

1. Öncelikle çocuklara Kutlu Doğum nedir, niye kutlanır, ne anlama gelir ve Peygamber efendimiz kimdir, ne yapmıştır gibi konulardan bahsetmeliyiz.
2. Peygamber Efendimizi sevmelerin sağlayacak, O'nun çocuklarla ilişkisini anlatan sıcak, samimi kıssalar anlatarak, çocuğu sevgiyle fethetmeliyiz.
3. Bunları kavradıktan sonra Kutlu Doğum haftasında ne yapılır, neler olur bahsedebiliriz.
4. Ardından "Sence biz neler yapabiliriz, bu güzel haftayı nasıl kutlayabiliriz?" diye çocuğunda fikirleri alınarak bir beyin fırtınası yapılabilir.
5. Ardından bir plan yapmaya başlayın, 1 hafta boyunca yapacağınız etkinlikleri sıralayın ve bunu ailecek yapın.
   Etkinlikler için bazı öneriler verelim;
* Salavat yarışması yapın, en çok Salavat çekene bir ödül koyun (daha manevi bir ödül) ve bu yarışmayı muhakkak çocuklar kazansın. :)
* Evi özenle süsleyin, güzel yemekler yapın, huzur evleri ziyaret edin, yetimleri sevindirin, sünnetleri hatırlayın ve uygulanabilecekleri uygulamaya başlayın.
* Ailece Peygamberimize yazılmış bir mektup, şiir veya yazı yarışması yapın.
* Hediye çekilişi yapın ve 20 Nisan günü hediyelerinizi verin.
Böylece çocuklara bu haftanın özel olduğunu, ayrı bir öneme layık olduğunu, kutlanması gerektiğini vermiş olurken, ayrıca ailecek pek çok güzel etkinlikle beraber zaman geçirmiş, dini olarak birliktelik sağlamış, güzel  yüreklerdeki tohumları sulamış olacaksınız.
Siz bu etkinlikleri çoğaltıp, değiştirebilirsiniz.Ama mutlaka ailecek özel bir şeyler yapmalısınız.
Bir kere keyfini alınca duramayacak ve daha çok bu tarz etkinliklere merak salacaksınız.Bizden söylemesi.. :)
Mutlu, huzurlu, keyifli ve ailecek, sıcacık bir Nisan olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder