2 Nisan 2014 Çarşamba

Agâh, Nisan Sayısı Yazı Dizisi - Sağlıklı Atıştıralım

Hepimiz fırsatını bulduğumuzda bir şeyler atıştırmak istiyoruz.Bir yandan da çocuklar ders çalışırken,resim yaparken,çizgi film izlerken atıştırdıkları şeyler abur cubur,sağlıksız şeyler olmasın istiyoruz.Özellikle fazla miktarda doymuş ve trans yağ içeren ve gerek ambalajları gerekse tatlarıyla çocukların ilgisini çeken minik atıştırmalıklar sağlıkları tehdit ediyor. ''Ama markete gidince tutturuyor almassak ortalığı yıkıyor.'' ''Napalım ama çok seviyor.''dediğinizi duyar gibiyim.Çözüm aslında basit önce ona örnek olacak ve tüketmesini istemediğiniz besinleri tüketmeyeceksiniz. Bunun nedenini mantıklı açıklamasını bu tarz besinlerin sağlıksız olduğunu ve fazla tüketildiğinde sağlıklarını bozacağını anlatacaksınız.Eminim mantıklı ve kararlı anlattığınızda size hak verecekler.Bu nedenle çocukların elinin altında olmasını istediğiniz sağlıklı atıştırmalıkları sizler hazırlayabilirsiniz. Örneğin dilimlenmiş çeşitli meyvelerin bulunduğu çekici bir tabak,ya da fazla değil 5-6 badem,2-3 kuru kayısı,3-4 adet cevizin bulunduğu bir kase..Sevimli kaselerde hazırlanmış ev yapımı sütlü tatlılar,ince ince dilimlenmiş fırına verilmiş kıtır patates dilimleri,uzun uzun doğranmış hoş sunumlu,limonlu havuç ve salatalık dilimleri..Ve çok pratik ve kolay bazı tarifler: Yulaflı meyveli yoğurt: Hem doyurucu hem de oldukça sağlıklı bir atıştırmalık daha. Yoğurdu iyice çırpın ve süzme yoğurt kıvamına getirin. İçerisine çocuğunuzun sevdiği meyveyi küçük parçalar halinde doğrayın. En çok yakışan meyveler muz, portakal, kayısı, üzüm, ananas. Çocuğunuz taneli olmasından hoşlanmazsa meyvelerinizi biraz süt ile blendirdan geçirebilirsiniz. Üzerine 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi döküp karıştırın. İşte size muhteşem bir atıştırma seçeneği. Fırında baharatlı patates cipsi: Piyasada satılan hazır cipsler çocukların çok ilgisini çekse de hem oldukça yağlı oluşları ile kilo artışına neden oluyor hem de içerdiği kanserojen maddeler nedeniyle sağlıkları tehdit ediyor. Bu tarif patates den vazgeçemeyenler için en sağlıklı tarif. Patatesleri dilimleyici ile ince dilimler şeklinde kesin. Bir kapta su içerisinde yarım saat kadar bekletin. Patatesleri iyice kurulayın ve zeytinyağı, pul biber, nane ve çok az tuz ile harmanlayın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine patatesleri yayın. 200 °C yaklaşık 45 dakika pişirin. Çikolatalı Muz ve Ananas dilimleri: Tatlı sevmeyen çocuk yoktur neredeyse. Çikolatayla meyve birleşince ortaya çıkacak muhteşem sonuca siz bile şaşıracaksınız. Bu atıştırmalığımızın yapılışı çok pratik. Bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Muzu ve ananası kalın dilimler halinde doğrayın. Üzerlerine kürdan batırın. Erittiğiniz çikolataya buladığınız meyveleri servis tabağına dizin ve buzdolabında 1 saat bekletin. Tatlı yiyin, tatlı gülümseyin.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder